IBB UAB

Julia Lorenzo participarà en un projecte seleccionat per CaixaResearch 2022

Júlia Lorenzo, investigadora del l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) i del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, participa en un projecte finançat en la convocatòria d’enguany de CaixaResearch d’investigació en salut que estudiarà una nanotecnologia per aturar la progressió de la malaltia de Parkinson.

Des del Laboratori d’Enginyeria de Proteïnes i Nanomedicina que dirigeix a l’IBB-UAB, Julia Lorenzo liderarà una de les parts del projecte “New nanotechnological therapy for Parkinson´s disease: nose to brain”, que té a Marta Martínez-Vicente, del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) com a coordinadora i investigadora principal i a María Jesús Vicent, del Centro de Investigación Príncipe Felipe (CIPF), com a directora d’un tercer subprojecte del consorci. Lorenzo i el seu equip són especialistes en el disseny i la validació de nanomaterials per a aplicacions biomèdiques relacionades amb el tractament i el diagnòstic de malalties cerebrals. El seu principal objectiu és desenvolupar estratègies d’administració intranasal de fàrmacs per al glioblastoma i la malaltia de Parkinson.

L’estudi, dotat amb prop de 600.000 euros, pretén aconseguir una tecnologia innovadora per al tractament de la malaltia de Parkinson, basada en l’enzim GBA. En models animals s’ha demostrat que si es restaura la funció d’aquest enzim es pot evitar la neurodegeneració i alleujar els símptomes de la malaltia. Ara les investigadores busquen aconseguir transportar el GBA per via intranasal fins al cervell mitjançant una tecnologia basada en nanoconjugats polimèrics, que permeti superar la barrera hematoencefàlica, principal limitació per aplicar el tractament.

Aquest ha estat un dels dos projectes guardonats amb participació d’investigadors de la UAB. L’altre projecte guardonat, liderat per la UPF, comptarà amb la participació de Raül Andero, director del Laboratori de Mecanismes Translacionals de la Memòria de la Por a l’INc treballarà en el projecte “La microbiota intestinal influeix en la pèrdua de control de la ingesta en l’obesitat?”.