IBB UAB

1a Barcelona Protein Aggregation Training School- 12 al 16 de setembre

En el marc del projecte «PhasAGE: Excellence Hub on Phase Transitions in Aging and Age-Related Disorders», el Grup de Plegament de Proteïnes i Malalties Conformacionals de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) celebra del 12 al 16 de setembre la primera edició de la «Barcelona Protein Aggregation Training School». La trobada permetrà a una trentena de joves investigadors aprofundir en el coneixement sobre el procés d’agregació de proteïnes, implicat en moltes malalties relacionades amb l’envelliment.

Projecte PhasAGE

La «Barcelona Protein Aggregation Training School» forma part del projecte «PhasAGE: Excellence Hub on Phase Transitions in Aging and Age-Related Disorders», una xarxa internacional sobre biologia molecular i malalties relacionades amb l’edat creada per augmentar la competitivitat en diferents aspectes de la biologia de sistemes, la bioinformàtica i la biofísica avançada amb la finalitat de reforçar el seu potencial de recerca i innovació.

L’objectiu d’aquest curs és proporcionar coneixement especialitzat sobre aspectes fonamentals de l’agregació de proteïnes. Aquest procés es troba al darrere d’un nombre creixent de malalties humanes, principalment relacionades amb l’edat, com el càncer o els trastorns neurodegeneratius, i suposa un dels majors “colls d’ampolla” per a la comercialització de teràpies basades en proteïnes.

La formació, en què participen 28 estudiants de doctorat i postdoctorats de fins a 8 països, permetrà aprendre conceptes bàsics de l’agregació de proteïnes i explorar mètodes experimentals per al seu estudi tant in vitro com a nivell computacional. L’alumnat rebrà formació sobre aspectes com ara la solubilitat i el cribratge de molècules antiagregants de particular interès terapèutic. A més, el programa integra sessions pràctiques amb personal de recerca internacional de PhasAGE i d’indústries.

El curs està organitzat pel Grup de Plegament de Proteïnes i Malalties Conformacionals de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina, que formen Salvador Ventura (director), Susanna NavarroIrantzu PallarèsJavier Garcia-PardoMichal Burdukiewicz i Carlos Pintado.

L’equip que impartirà el curs el formen Fabrizio Chiti (Universitat de Florència), Xavier Fernández-Busquets (Institut de Bioengineryia de Catalunya i Institut de Salut Global de Barcelona), José María Valpuesta (Centro Nacional de Biotecnología, CSIC), Rafael Giraldo (Centro Nacional de Biotecnologia, CSIC), Ariadna Laguna (Vall d’Hebron Institut de Recerca), Pedro Martins (Universitat d’Oporto), Daniel Otzen (Universitat d’Aarhus) i Susanna NavarroIrantzu PallarèsJordi PujolsCarlos Pintado i Nerea Roher, de la UAB.