IBB UAB

Salvador Ventura, reconegut amb el Premi Bruker “Manuel Rico” 2020

La Sociedad de Biofísica de España ha concedit aquest guardó a l’investigador de l’IBB-UAB per les importants aportacions realitzades a l’estudi dels mecanismes del plegament de proteïnes i del procés d’agregació i la seva connexió amb malalties neurodegeneratives com les d’Alzheimer o de Parkinson.

El Premi Bruker “Manuel Rico” es concedeix a un biofísic que desenvolupi la seva activitat principal a Espanya i que treballi en la resolució de problemes d’estructura o funció de biomolècules. De gran prestigi a nivell estatal, es lliura en memòria del professor Manuel Rico, biofísic membre de la BSE i investigador del CSIC, pioner en l’ús de la ressonància magnètica per a l’estudi de les proteïnes.

En aquesta edició, el jurat ha reconegut la “trajectòria extraordinària” de Salvador Ventura en aquest camp d’estudi. El professor Ventura és investigador del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular i de l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) on lidera el grup de recerca de Plegament de Proteïnes i de Malalties Conformacionals.

Ventura i el seu equip investiguen de manera multidisciplinària aspectes fonamentals del plegament de proteïnes i de com la pèrdua de la seva funcionalitat i el procés d’agregació conseqüent estan en l’origen de nombroses patologies, incloent-hi diverses malalties neurodegeneratives. El coneixement obtingut els ha permès dissenyar i produir noves proteïnes i el desenvolupament de nous biomaterials autoensamblats d’aplicació en biomedicina i nanotecnologia.

Salvador Ventura rebrà la distinció en el proper Congrés Ibèric de Biofísica,  on hi és convidat a impartir una conferència. El premi, a més, està dotat amb un import de 3000 €.